Αν και οι κηλίδες είναι συνήθως το πρόβλημα των εφήβων, αυτή η δυσάρεστη κατάσταση συχνά επηρεάζει και τους ενήλικες. Τα σπυράκια τείνουν να εμφανίζονται στο πρόσωπο, το ντεκολτέ ή την πλάτη, ανεξάρτητα από τον τύπο του δέρματος. Για να τα θεραπεύσετε, χρειάζεστε λίγες ή μερικές (ή και περισσότερες) ημέρες. Πάντα να θυμάστε ότι δεν πρέπει να τα σπάσετε μόνοι σας, επειδή μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση επόμενων εξάψεων. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε σπιτικές πάστες, αλοιφές και τόνερ που επιταχύνουν την επούλωση των σπυριών και αποτρέπουν τα σημάδια και τον αποχρωματισμό. Με τη σειρά τους, τα σπυράκια είναι ένα μείγμα σμήγματος με κεράτινο δέρμα που εμποδίζει το άνοιγμα των πόρων του δέρματος. Οι μαύρες κηλίδες υποβάλλονται εύκολα σε επιμολύνσεις που προκαλούνται από βακτήρια, γεγονός που οδηγεί σε σπυράκια. Γνωρίστε συνταγές για σπιτικά φάρμακα για κηλίδες και σπυράκια.

Σπιτικές μέθοδοι για να απαλλαγείτε από τα σπυράκια

Πάστα με μέλι και κανέλα

Για να το προετοιμάσετε, θα πρέπει να συνδυάσετε το μέλι και την κανέλα. Μόλις αποκτήσετε μια παχιά πάστα, εφαρμόστε τη μάσκα σαν μια επιτόπια θεραπεία – μόνο στα σπυράκια και αφήστε τη όλη τη νύκτα. Η κανέλα και το μέλι είναι γνωστά για την αντιβακτηριακή τους δράση, η οποία θα σταματήσει την ανάπτυξη των σπυριών. Όταν ξυπνάτε, το δέρμα απορροφά πλήρως τη μάσκα και τα σπυράκια θα μειωθεί σημαντικά. Επαναλάβετε αυτή τη θεραπεία για αρκετές νύχτες μέχρι να εξαφανιστούν τελείως.

Σφραγίδα σκόρδου

Το σκόρδο περιέχει ψευδάργυρο και θείο με αντιβακτηριακές και καθαριστικές ιδιότητες. Ξεφλουδίστε τις σκελίδες σκόρδου και τοποθετήστε τες στην επηρεασμένη περιοχή για ένα τέταρτο της ώρας, στη συνέχεια πλύνετε το πρόσωπό σας σχολαστικά. Επαναλάβετε αυτήν την ενέργεια αρκετές φορές και γρήγορα θα απαλλαγείτε από τις ατέλειες.

Τοματοπολτός

Οι τομάτες περιέχουν λυκοπένιο (το οποίο καταπολεμά την ακμή) και οξέα με ισχυρό αποτέλεσμα ξήρανσης. Για να προετοιμάσετε μια πάστα ντομάτας, πατήστε το λαχανικό με ένα πιρούνι, στη συνέχεια εφαρμόστε την προκύπτουσα πάστα στις προβληματικές περιοχές και ξεπλύνετε με νερό μετά από 15 λεπτά.

Μάσκα κουρκουμά και καρύδας

Ο κουρκουμάς έχει ισχυρό αντιβακτηριδιακό και λαμπρό αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό, ανακατεύουμε με λάδι καρύδας και το εφαρμόζουμε στην πληγείσα περιοχή. Μια τέτοια μάσκα θα εμποδίσει την ανάπτυξη σπυριών.

Χυμός εσπεριδοειδών

Το οξύ που περιέχεται στα εσπεριδοειδή θεραπεύει αποτελεσματικά τα φρέσκα σπυράκια. Απλά φτιάξτε κάποιο χυμό από οποιοδήποτε εσπεριδοειδές και χρησιμοποιήστε ένα βαμβακερό πανί και εφαρμόστε τον στο ψεγάδι. Μην καλύπτετε ολόκληρο το πρόσωπο με αυτό επειδή μπορεί να έχει πολύ ισχυρό αποτέλεσμα ξήρανσης.

Οδοντόκρεμα

Χρησιμοποιήστε μια λευκή οδοντόκρεμα αντί για ένα χρωματισμένο πήκτωμα. Ένα τέτοιο προϊόν περιέχει ουσίες με τις ιδιότητες ξήρανσης σπυριών.

Μαγειρική σόδα

Αναμίξτε μια πρέζα μαγειρικής σόδα με λίγα χιλιοστόλιτρα νερού για να αποκτήσετε μια παχιά συνεκτικότητα και στη συνέχεια εφαρμόστε το στο σπυράκι για 30 λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η σόδα θα καθαρίσει και θα στεγνώσει την περιοχή του σχηματισμού σπυριών, και έτσι θα επιταχύνει την επούλωσή της. Η σόδα έχει πολύ ισχυρό αποτέλεσμα, επομένως δεν πρέπει να χρησιμοποιείται περισσότερο από μία φορά.

Σπιτικές θεραπείες για σπυράκια

Έλαιο πεύκου

Είναι ένα φθηνό προϊόν που μπορεί να αγοραστεί σε ένα φαρμακείο. Θα πρέπει να αναμιγνύεται με πετρέλαιο ή κηροζίνη σε αναλογία 10 ml ελαίου και 40 ml κηροζίνης. Στη συνέχεια, εφαρμόστε το σε ένα βαμβάκι και σκουπίστε απαλά το πρόσωπο σας. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να αντιδράσουν άσχημα στην οσμή αυτής της ερεθιστικής ουσίας, έτσι κατά τη διάρκεια της ρουτίνας φροντίδας προσώπου το βράδυ, αξίζει να το πλύνετε με ζεστό νερό και να εφαρμόζετε μια απαλή ενυδατική κρέμα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το λάδι για να προετοιμάσετε μια σάουνα ατμού στο σπίτι για το πρόσωπο. Για να το κάνετε αυτό, απλώς ρίχνετε 10-15 ml λαδιού σε ένα μπολ με ζεστό νερό και κρατάτε το κεφάλι σας καλυμμένο με μια πετσέτα πάνω από τους ατμούς για περίπου 10 λεπτά.

Τόνερ ασπιρίνης

Απολεπίζει το δέρμα και καθαρίζει τους πόρους, και ως αποτέλεσμα, αφαιρεί τα σπυράκια. Για να το παρασκευάσετε, απλώς διαλύστε περίπου 15 δισκία ασπιρίνης σε 100 ml νερού. Για βέλτιστη συνοχή και πρόσθετο αντιβακτηριακό αποτέλεσμα, μπορείτε να προσθέσετε λίγο λάδι γλυκερίνης ή πεύκου. Κρατήστε το τόνερ στο ψυγείο για 2 εβδομάδες και σκουπίστε το πρόσωπο κάθε μέρα.

Γαλάκτωμα γάλακτος και ρυζιού

Για να το παρασκευάσετε, αρκεί να χύσετε το γάλα πάνω από το ρύζι, αφήστε το για λίγες ώρες και ανακατέψτε. Χρησιμοποιήστε τον ομοιογενή πολτό που προκύπτει για να καθαρίσετε το πρόσωπο, κάνοντας απαλές κινήσεις. Στη συνέχεια ξεπλύνετε το δέρμα με ζεστό νερό. Κάντε απολέπιση το βράδυ.

Αξεσουάρ και συσκευές που βοηθούν στην καταπολέμηση των σπυριών

Βούρτσες καθαρισμού προσώπου

Οι βούρτσες καθαρισμού προσώπου σας δίνουν μια λεπτομερή απολέπιση του προσώπου και ένα μασάζ ταυτόχρονα. Δεν πρέπει να πιέζονται πολύ σκληρά, και στην περίπτωση εξαιρετικά ευαίσθητου δέρματος, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε πολύ ήπιες τρίχες ή καθόλου. Επιπλέον, μια τέτοια βούρτσα προσώπου απαιτεί λεπτομερή και τακτική πλύση, διαφορετικά θα γίνει σπίτι για βακτήρια.

Συσκευή καθαρισμού πόρων

Αξίζει να δοκιμάσετε ηλεκτρικές συσκευές που αναρροφούν το περιεχόμενο των πόρων. Για να τις χρησιμοποιήσετε, υγραίνετε το δέρμα με ένα σπρέι νερού και στη συνέχεια την κινείται πάνω στο δέρμα. Στη συνέχεια, πλένετε το πρόσωπό σας και εφαρμόζετε μια ενυδατική κρέμα. Αυτοί οι τύποι συσκευών δεν είναι η καλύτερη λύση για τριχοειδή και πολύ ευαίσθητο δέρμα, επειδή μπορούν να προκαλέσουν μώλωπες.

Πώς να υποστηρίξετε τη μάχη με τα σπυράκια;

Για να βοηθήσετε στην καταπολέμηση των σπυριών, αποφύγετε τα σαπούνια καθώς και τα συστατικά που ξηραίνουν και ερεθίζουν το δέρμα σε καλλυντικά όπως η μενθόλη και το αλκοόλ. Όλες αυτές οι ουσίες μπορούν να προκαλέσουν ξεφλούδισμα του δέρματος και, κατά συνέπεια, να οδηγήσουν σε απόφραξη των πόρων με νεκρά επιδερμικά κύτταρα. Επιπλέον, μην χρησιμοποιείτε παχιές κρέμες, εκτός αν τις χρειάζεστε πραγματικά. Επιπλέον, η τακτική απολέπιση του δέρματος με κρέμα ή υγρό που περιέχει σαλικυλικό οξύ (BHA) θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από νεκρά κύτταρα. Επιπλέον, αυτό το συστατικό διεισδύει στους πόρους και, ως εκ τούτου, βελτιώνει το σχήμα τους και επιτρέπει στο σμήγμα να ξεφύγει πάνω από την επιφάνεια του δέρματος.

Επιπλέον, μια καλή ιδέα είναι να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο. Μια συνταγογραφούμενη ρετινοειδής κρέμα ομαλοποιεί την κυτταρική παραγωγή και βελτιώνει τη λειτουργία των πόρων. Τίποτα δεν σας εμποδίζει να δοκιμάσετε καλλωπιστικές και περιποιητικές θεραπείες σε σαλόνι ομορφιάς. Τα χημικά peeling, η μικροδερμοαπόξεση και η απολέπιση με λέιζερ είναι οι πιο συχνά συνιστώμενες θεραπείες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *