Η χρήση βάσης είναι ένας από τους τρόπους για να δημιουργήσετε τέλειο και μακράς διάρκειας μακιγιάζ, επομένως είναι σοκαριστικό ότι οι περισσότερες γυναίκες δεν χρησιμοποιούν βάση πριν το μακιγιάζ. Ίσως υπάρχουν δύο λόγοι: δε ξέρουν πως να επιλέξουν μία βάση και πως να τη χρησιμοποιούν σωστά. Διαβάστε τον οδηγό που λύνει και τα δύο αυτά θέματα.

Η τέχνη του μακιγιάζ φαίνεται περίπλοκη αν κανείς σκεφτεί τα άπειρα διαφορετικά προϊόντα και τα στάδια από τα οποία αποτελείται. Γι’ αυτό κάποια δεν τα κάνουμε καν καθημερινά. Η παράλειψη του highlighter δε βλάπτει, αλλά η απόρριψη της βάσης είναι λάθος, γιατί αυτή παρατείνει τη διάρκεια ζωής του μακιγιάζ.

Πώς λειτουργεί το μακιγιάζ;

Η βάση μακιγιάζ είναι ένα προϊόν που χρησιμοποιείται στο δέρμα για να ελαχιστοποιήσετε την επαφή του δέρματος με το μέικ-απ, βοηθώντας το μακιγιάζ να διαρκεί και για 12 ώρες περισσότερο.

Ωστόσο η βάση έχει κι άλλες λειτουργίες. Μια καλή βάση βοηθά στην ομοιόμορφη κατανομή των προϊόντων μακιγιάζ σε όλο το πρόσωπο, εξομαλύνει τον τόνο της επιδερμίδας και απαλύνει. Ανάλογα με τον τύπο του προϊόντος, μία βάση μπορεί να χαρίζει ματ όψη στην λιπαρή επιδερμίδα ή να τονώσει την λάμψη σε ένα θαμπό πρόσωπο. Αν παράλληλα ενυδατώνει και θρέφει το δέρμα, τότε είναι μία ενυδατική βάση μακιγιάζ.

Τύποι βάσεων μακιγιάζ

Πλέον γνωρίζουμε τα οφέλη και τα αποτελέσματα, άρα μπορούμε να προχωρήσουμε στην αγορά της κατάλληλης βάσης. Ωστόσο δεν είναι απλό, γιατί υπάρχουν διαφορετικοί τύποι: βάσεις σιλικόνης ή λαδιού, ελαφριές ή βαριές κ.λπ.

1. Βάση μακιγιάζ σιλικόνης

Είναι ο πιο δημοφιλής τύπος. Όπως υποδηλώνει το όνομα, βασίζεται σε σιλικόνες, ή ισχυρά αποφρακτικές ουσίες που σχηματίζουν μη πορώδη στρώση στο δέρμα και έτσι διαχωρίζει το δέρμα από το μακιγιάζ. Οι σιλικόνες δε ξεπλένονται με νερό, επομένως χρειάζεστε και το σωστό προϊόν αφαίρεσης π.χ. λάδια ή διφασικά ντεμακιγιάζ (είναι πιο εύκολο να αφαιρέσετε τις σιλικόνες με λιπαρές ουσίες, π.χ. λάδια).

2. Βάση μακιγιάζ με λάδι

Τα ανάλαφρα φυσικά λάδια, όπως το λάδι από σπόρους βατόμουρου, το λινέλαιο, το αργανέλαιο, το αμυγδαλέλαιο ή το λάδι τριαντάφυλλου (όχι απαραίτητο!) είναι τέλειες βάσεις μακιγιάζ. Όχι μόνο χαρίζουν διάρκεια στο μακιγιάζ, παράλληλα εμποδίζουν την απώλεια ενυδάτωσης, θρέφουν και αναζωογονούν το δέρμα. Επιπλέον μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε μόνα τους ή να τα αναμίξετε λάδι με το μέικ-απ πριν το τοποθετήσετε.

3. Βάση μακιγιάζ με γλυκερίνη

Εάν το δέρμα σας είναι ξηρό και θαμπό, τότε χρειάζεστε βάση γλυκερίνης. Δυστυχώς δεν είναι τόσο δημοφιλής λύση, όπως οι βάσεις σιλικόνης, χρειάζεται επομένως έρευνα. Η γλυκερίνη δεσμεύει το νερό και το συγκρατεί στο δέρμα, συνεπώς ενισχύει την ενυδάτωση από το στάδιο της προετοιμασίας του δέρματος πριν το μακιγιάζ.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε βάση τζελ ή βάση με τάλκη, αλουμίνιο ή νιτρίδιο βορίου που κάνουν τους πόρους λιγότερο ορατούς και χαρίζουν ματ αποτέλεσμα.

Οτιδήποτε σας αρέσει μπορεί να λειτουργήσει ως βάση μακιγιάζ: φυσικό λάδι, ενυδατική κρέμα, τόνερ ή σπρέι προσώπου. Όλα απαλύνουν, λειαίνουν, προστατεύουν και προετοιμάζουν το δέρμα για μακιγιάζ.

Πώς να χρησιμοποιήσετε βάση μακιγιάζ;

Η εφαρμογή βάσης μακιγιάζ δεν είναι δύσκολο και είναι πάντα ίδια, ανεξαρτήτως τύπου προϊόντος. Πρέπει πάντα να προετοιμάζετε σωστά το δέρμα σας (βαθύς καθαρισμός, ήπια απολέπιση κατά διαστήματα) και να απλώνετε μια μικρή ποσότητα από τη βάση σας. Ο κανόνας είναι απλός: όσο μικρότερη είναι η ποσότητα, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα (είναι πιο εύκολο να προσθέσετε λίγο περισσότερο, παρά να προσπαθείτε να αφαιρέσετε). Αφού απλώσετε τη βάση σας και χτυπήσετε ταμποναριστά το πρόσωπο, περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα και προχωρήστε με το μακιγιάζ.