Αν και η αραίωση των μαλλιών σχετίζεται κυρίως με άνδρες άνω των 50, αυτό το πρόβλημα μπορεί να επηρεάσει και νεότερους ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες. Αναμφίβολα όταν παρατηρούμε αραίωση μαλλιών που κινείται αργά όλο και ψηλότερα στο μέτωπο μπορεί να μας σοκάρει το γεγονός αυτό. Υπάρχει κάτι που μπορεί να σταματήσει την αραίωση; Ναι, υπάρχει! Αφού διαβάσετε το άρθρο, θα έχετε μάθει δύο εύκολους τρόπους για το πως να αποτρέψετε την αραίωση.

Εάν έχετε βαρεθεί να πληκτρολογείτε «πως να καταπολεμήσω την αραίωση μαλλιών» στο Google και δε θέλετε να μπαίνετε σε αυτή τη διαδικασία πια, διαβάστε παρακάτω. Θα ανακαλύψετε τις καλύτερες σπιτικές θεραπείες για την καταπολέμηση της αραίωσης των μαλλιών.

Ποιες είναι οι αιτίες της αραίωσης των μαλλιών;

Για να νικήσετε τον εχθρό σας πρέπει να μάθετε γι’ αυτόν. Ποιες είναι οι αιτίες αραίωσης των μαλλιών; Υπάρχουν μερικοί παράγοντες που εμποδίζουν τα μαλλιά από το να φαίνονται υγιή και πυκνά και οι πιο συνηθισμένοι είναι:

  • μακροχρόνιο και έντονο στρες,
  • κακή διατροφή,
  • ελλείψεις βιταμινών και μετάλλων,
  • βαφές μαλλιών,
  • παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα,
  • γονίδια,
  • αραίωση στους άντρες (και σε γυναίκες).

Σπιτικές θεραπείες για την αραίωση των μαλλιών

1. Λοσιόν/μαλακτικά και μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής

Το μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής πριν από την λοσιόν ή τα μαλακτικά διαρκεί μόλις 2 λεπτά κάθε μέρα. Δεν είναι πολλά, ειδικά αν θέλετε ένα όμορφο χτένισμα, σωστά; Το σημαντικό εδώ είναι η συχνότητα. Πρέπει να χρησιμοποιείτε λοσιόν/μαλακτικό για το τριχωτό της κεφαλής κάθε μέρα, τουλάχιστον για 3 βδομάδες συνεχόμενα. Προσπαθήστε να βρείτε ένα ήπιο προϊόν χωρίς αλκοόλες, τουλάχιστον για αρχή. Γιατί είναι σημαντικό; Επειδή οι αλκοόλες προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις στο τριχωτό, κάτι που πρέπει να αποφύγετε. Όσον αφορά το μασάζ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα δάχτυλά σας ή ένα εργαλείο για μασάζ . Όταν γίνεται συχνά η θεραπεία στο σπίτι αποτρέπει την αραίωση των μαλλιών, ενώ παράλληλα μειώνει και την τριχόπτωση.

2. Ισορροπημένη διατροφή και συμπληρώματα διατροφής

Μερικές φορές η τριχόπτωση είναι η προσπάθεια του σώματος μας να επικοινωνήσει μαζί μας, άρα κάτι δεν πάει καλά. Εάν λοιπόν παρατηρήσετε αραίωση, καλό είναι να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες. Προσπαθήστε να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με προϊόντα πλούσια σε σίδηρο, ωμέγα-3, βιταμίνες Α, Ε και ψευδάργυρο. Με απλά λόγια, να τρώτε περισσότερους ξηρούς καρπούς, φρούτα, λαχανικά και ψάρια. Επίσης μπορείτε να πάρετε μερικά συμπληρώματα διατροφής που θα βελτιώσουν τα επίπεδα βιταμίνης D, σιδήρου, ψευδαργύρου και μαγνησίου στο σώμα σας.

Εάν το πρόβλημα της αραίωσης είναι γενετικό, ή προκαλείται από ασθένειες (π.χ. υποθυρεοειδισμός) τότε οι σπιτικές θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές, καθώς οι θύλακες έχουν αποδυναμωθεί. Σε αυτήν την περίπτωση καλύτερα να επισκεφτείτε έναν ειδικό, όπως έναν τριχολόγο ή έναν ενδοκρινολόγο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο ειδικός θα σας εξετάσει και θα σας συνταγογραφήσει τη σωστή φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο εάν η αραίωση δεν οφείλεται σε κάποια ασθένεια, οι δύο παραπάνω σπιτικές θεραπείες θα σας βοηθήσουν να αποτρέψετε την υπερβολική αραίωση και τριχόπτωση.