Όλοι ξέρουν ότι η πλειοψηφία των οδοντόκρεμων περιέχει φθόριο – ένα πολύ γνωστό συστατικό που θεωρούμε απαραίτητο για την υγιεινή της στοματικής μας κοιλότητας. Αυτό το συστατικό των οδοντόκρεμων αναζωογονεί και ενισχύει το σμάλτο, καθώς προστατεύει τα δόντια από κουφάλες και βοηθά στην πρόληψη της ουλίτιδας. Ωστόσο το ξέρατε ότι το φθόριο προκαλεί περισσότερο κακό, παρά καλό, ειδικά αν το χρησιμοποιείτε σε μεγάλες ποσότητες όταν είστε ενήλικες; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε αν πρέπει να χρησιμοποιείτε φθόριο.

Τι είναι το φθόριο;

Το φθόριο είναι ένα συστατικό με θετική επίδραση στην υγεία, υπό την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιείται σε φυσιολογικές δόσεις. Το φθόριο έχει ορισμένες σημαντικές λειτουργίες. Για παράδειγμα:

  • συμμετέχει ενεργά στην παραγωγή νέου οστικού ιστού.
  • αποτρέπει τη φθορά των δοντιών και του σμάλτου.
  • αυξάνει την ανθεκτικότητα των δοντιών και των ούλων στην οξύτητα του στόματος.
  • καταπολεμά την οδοντική πλάκα.

Τι είναι το «κακό» φθόριο;

Υπάρχουν ορισμένοι λόγοι για τη χρήση φθορίου, ωστόσο αυτοί μειώνονται όσο μεγαλώνουμε. Για παράδειγμα, η χρήση μεγάλων ποσοτήτων φθορίου από ενήλικες μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση, η οποία σε ακραίες περιπτώσεις οδηγεί και σε βλάβη των εσωτερικών οργάνων. Αυτό συμβαίνει σπάνια, αλλά είναι καλύτερα να γνωρίζετε τον κίνδυνο που ελλοχεύει στη χρήση υπερβολικών ποσοτήτων φθορίου.

Πώς θα καταλάβετε αν το φθόριο είναι παραπάνω απ’ όσο πρέπει; Συμπτώματα υπερδοσολογίας

Οτιδήποτε πολλή σε ποσότητα μπορεί να αποβεί μοιραίο. Το υπερβολικό φθόριο μπορεί να προκαλέσει ασθένειες όπως οδοντική φθορίωση – μια συνηθισμένη διαταραχή που χαρακτηρίζεται από καφέ ή κιτρινωπά σημάδια στο μπροστινό μέρος των δοντιών. Επίσης συνδέεται συχνά με τη διάβρωση του σμάλτου που μπορεί να οδηγήσει σε ευθραυστότητα. Επίσης η οδοντική φθορίωση προκαλεί ανώμαλο σχηματισμό αδαμαντίνης (amelogenesis imperfecta). Εν συντομία πρόκειται για μαργαριταρένιες και λευκές γραμμές και αποχρωματισμό πάνω στα δόντια, το σμάλτο είναι πιο εύθραυστο και τα νεύρα των δοντιών είναι υπερευαίσθητα και επιρρεπή σε βλάβες.

Αλήθειες και μύθοι για την τοξικότητα του φθορίου

Το φθόριο καταπολεμά τα βακτήρια και προστατεύει από κουφάλες, ωστόσο, σύμφωνα με τα παραπάνω αρνητικά που αναφέραμε, πρέπει να είστε προσεκτικοί όσον αφορά τα προϊόντα της στοματικής περιποίησης. Οι μικρές ποσότητες στον οργανισμό, δε βλάπτουν κανέναν. Εκτός από τις οδοντόκρεμες και τα στοματικά διαλύματα, το φθόριο υπάρχει και σε διάφορα προϊόντα διατροφής.

Για να αποφευχθεί η υπερβολική δόση φθορίου, η συγκέντρωσή του σε μια οδοντόκρεμα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 1500 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο). Τα καλά νέα είναι ότι οι απλές οδοντόκρεμες περιέχουν λιγότερο φθόριο από αυτό. Εάν θέλετε να καθαρίσετε τα δόντια σας με ένα προϊόν που περιέχει πάνω από 1500 ppm φθόριο, τότε πρέπει να συμβουλευτείτε ένα γιατρό, καθώς αυτά τα προϊόντα διατίθενται μόνο με ιατρική συνταγή. Η χρήση υψηλών δόσεων φθορίου μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές και νευρολογικές διαταραχές.

Οδοντόκρεμα Χωρίς Φθόριο: Λύση για όλες τις ασθένειες

Οι οδοντίατροι προτείνουν τη χρήση οδοντόκρεμων χωρίς φθόριο. Είναι μια καλή συμβουλή που πρέπει να ακολουθούμε, καθώς μια ισορροπημένη διατροφή ικανοποιεί την ημερήσια πρόσληψη φθορίου, ωστόσο είναι πολύ εύκολο να λάβουμε υπερβολική δόση φθορίου, με επακόλουθο τις καταστροφικές συνέπειες. Συνεπώς η χρήση οδοντόκρεμας χωρίς φθόριο είναι μια καλή λύση.

Γνωρίζατε ότι το φθόριο επηρεάζει αρνητικά τα σφραγίσματα, μειώνοντας τη διάρκεια ζωής τους; Όταν εκτίθενται σε φθόριο, τα σφραγίσματα γίνονται εύθραυστα και σκουραίνουν. Γι’ αυτό και η αναζήτηση ασφαλέστερων λύσεων, όπως οι φυσικές οδοντόκρεμες χωρίς φθόριο, είναι το καλύτερο για μας. Αυτές οι οδοντόκρεμες προτείνονται κυρίως σε ενήλικες, δεν υπάρχουν αντενδείξεις για τη χρήση τους και από παιδιά ή έγκυες. Οι οδοντόκρεμες χωρίς φθόριο είναι ασφαλείς και περιέχουν μόνο φυσικά συστατικά.

Οι φυσικές οδοντόκρεμες δεν περιέχουν επικίνδυνες ουσίες όπως συντηρητικά, SLS ή παραβένες. Μπορείτε να βρείτε και οδοντόκρεμα για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Οι εταιρίες παραγωγής οδοντόκρεμας φροντίζουν ώστε το εύρος της γεύσης να είναι ευρύ, ώστε να ικανοποιεί όλους τους πελάτες. Συνεπώς την επόμενη φορά που θα επιλέξετε προϊόντα στοματικής υγιεινής, προσπαθήστε να βρείτε μια οδοντόκρεμα με μία από τις παρακάτω γεύσεις: καρύδα, λεμόνι, κανέλα ή πορτοκάλι. Κάθε μία έχει ξεχωριστά πλεονεκτήματα, ώστε να μπορείτε να ταιριάξετε την οδοντόκρεμα με τις ανάγκες σας.